sâmbătă, 20 noiembrie 2010

James Nachtwey / Fotojurnalist de razboi

            
             "In fiecare minut pe care-l petreceam acolo, imi doream sa evadez. Nu voiam sa vad asta. Sa ma opresc din fotografiat si sa o iau la fuga sau sa ma impac cu ideea si sa-mi asum responsabilitatea de a fi acolo impreuna cu o camera", spune James Nachtwey in filmul documentar "War Photographer" regizat de Christian Frei. Filmul a primit nominalizari la Academy Award, Oscar, Emmy si a castigat alte 16 premii internationale. 




James Nachtwey este un renumit fotojurnalist american si fotograf de razboi, decorat de cinci ori cu Medalia de Aur Robert Capa a Overseas Press Club. Nachtwey impleteste jurnalismul cu arta si razboiul. Dar in astfel de momente, pericolul nu te poate ocoli de prea multe ori,  astfel ca jurnalistul James a fost ranit de o grenada in 2003, in timp ce fotografia pentru cotidianul Time in Bagdad. 


1990, RomaniaOrfelinatul pentru incurabili.



Nascut in 1948, James si-a inceput munca de fotojurnalist in 1976 la ziarul Albuquerque. Patru ani mai tarziu s-a mutat in New York ca freelancer si a fotografiat primele atacuri civile in Irlanda de Nord. A acoperit apoi o zona larga de conflicte armate si probleme sociale, petrecand timp in Africa de Sud, America Latina, in Orient, in Rusia sau in Europa de Est. In Vest si in SUA a creat imaginile conflictelor socio-politice: crima, poluare, pedepse etc. 




Nachtwey a apasat butonul de "capture" in timpul alegerilor din Africa de Sud din 1994. A fost "pe faza" cand Ken Oosterbroek a fost ucis, iar Greg Marinovich ranit grav. Practic, meseria lui este "omul potrivit la locul (ne)potrivit", avand in vedere pericolele la care se expune pentru a imortaliza momentul, pentru a exemplifica istoria cu imagini, de cele mai multe ori, artistice.

Meseria si pasiunea sa au insa riscuri majore. In timpul invaziei trupelor americane in Irak, Nachtwey a for ranit de o grenada aruncata in masina cu care el urma plutonul american. Un alt jurnalist, corespondent Time, Michael Weisskopf a luat grenada in mana incercand sa o arunce din vehicul, dar aceasta a explodat ranindu-i pe James si inca doi soldati. 







  "I have been a witness, and these pictures are my testimony. The events I have recorded should not be forgotten and must not be repeated." 
                                    James Nachtwey

1990, RomaniaOrfelinatul pentru incurabili.


Desi ranit, Nachtwey a reusit sa prinda, chiar inainte sa lesine, cateva fotografii cu doctorul care-i acorda ajutor colegului sau. Totusi, nici apropierea de moarte nu i-a stavilit pasiunea. Dupa doar cateva luni, Nachtwey isi ia camera si porneste spre Asia de Sud-Est pentru a poza catastrofa din decembrie 2004 cauzata de tsunami-ul ce a ucis 230.000 de oameni. 





Nici Romania nu a scapat din lentila lui James, el vizitand tara noastra in 1990, cand a facut fotografiile pe care le vedem mai sus din Orfelinatul pentru incurabili.



Fotografiile lui James Nachtwey respecta clar proverbul chinezesc "A picture is worth a thousand words" din moment ce imaginile capturate de el sunt emotionante, impresionante si de-a dreptul socante, redand aspecte din realitate pe care cu greu ni le putem imagina sau exprima in cuvinte. 


1990, RomaniaOrfelinatul pentru incurabili.




Aici vedeti unul din cele mai bune filme a le lui James Nachtwey






James nachtwey war photographer part 1

James nachtwey war photographer part 1

                         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu